Podzimní chmury zažene zázvor

11.10.2013

Podzim je už  v plném proudu a naše imunita dostává na frak. Rýma, kašel nebo ucpané dutiny, na toto všechno, co oslabuje náš organismus se můžeme vyzbrojit zázvorem. 

Zázvor se získává z oddenku zázvoru pravého, jeho blahodárné účinky už znali Indové. Díky jeho antibakteriálním a protizánětlivým účinkům si získal velkou oblibu všude po světě. Pro jeho zvýrazněnou a tak trochu „ostrou“ chuť se zázvor stal oblíbeným ochucovadlem jídla převážně v exotických kuchyních.







 



Kořen zázvoru lze také brát jako malého lékárníka s velkou silou. Upraví střevní mikroflóru, zabírá proti nadýmání a plynatosti, probudí chuť k jídlu, ale zároveň odbourá tuk. Ti, co trpí nevolností ať už při cestách nebo ženy v těhotenství, zázvor velmi ocení. Toto kouzlo si hravě poradí i s bolestmi hlavy, kloubů a svalů. V zimě se díky zázvoru rozhodně zahřejeme, jelikož stimuluje krevní oběh. V neposlední řadě se také musíme zmínit o účinku posilující imunitní systém a celkové prevenci proti chronickým onemocněním.

Zázvor najdeme v mnoha podobách – sušený, který se přidává do pečení, vaření či jako přísada do koření. Kandovaný je součástí lízátek, žvýkaček, bonbónů nebo potravinových doplňků. Nakládaný zázvor se převážně používá jako příloha k sushi. Nás převážně bude zajímat jako nejběžněji používaným, a to čerstvý zázvor. Kořen čerstvého zázvoru se používá převážně v podzimních a zimních časech jako odvar. Takže pokud vás přepadnou v tuto dobu mrzutosti s nachlazením, určitě sáhněte po kořeni zázvoru. Budete překvapeni nejen jeho chutí, která zahřeje, ale hlavně rychlým účinkem! 

A jak si takový čaj vyrobit?

Postačí kořen zázvoru (cca 3-4 cm velký), který nastrouháte do hrnku, zalijete horkou vodou (ne vroucí) a necháte 5 minut louhovat. Potom scedíme nebo použijeme sáček TeaBack, do kterého vložíme nastrouhaný zázvor, čaj osladíme medem, pro lepší chuť kápneme citron nebo citrónovou šťávu, špetku skořice či hřebíčku a můžeme si vychutnat tento zázračný nápoj. 

Kontaktní formulář