Víte, jak se připravuje pečený čaj?

24.9.2013

Pečený čaj už pekly naše babičky, a to v plné škále druhů ovoce. Pokud už sami nevíte, co s úrodou vaší zahrádky a koláče vás už nebaví, na podzimní počasí se rozhodně hodí čaj, který si upečete. 

Tato lahodná pochoutka i přesto, že je známá už od pradávna, v poslední době nabírá na své síle v oblíbenosti nejen svou lahodnou chutí, ale i vůní čerstvého ovoce. Od klasického čaje se především liší konzistencí, proto si pečený čaj někdo může splést s marmeládou či povidly, kterým se tak podobá. Základem čaje je hlavně čerstvé ovoce, které můžete kombinovat dle své chuti. Na podzim určitě každý využije jablka, hrušky a další podzimní plody. Doporučuje se i přidání kyselejšího ovoce jako například červený rybíz, nejen pro zvýraznění chuti, ale i pro jasně červenou barvu, kterou čaji dodáte pokud, použijete bílý cukr. K pečení čaje se také velmi hodí nastrouhaný zázvor pro jeho ostrou chuť .

Na pečený čaj si připravíme ovoce, které omyjeme, nakrájíme na menší kousky společně s jedním oloupaným a na kolečka nakrájeným citronem a zázvorem. Přidáme cukr a koření (hřebíček, anýz, skořice…). (Pro chladné večery lze dodat i alkohol). Vše dobře promícháme a rozprostřeme po celém plechu, který za občasného míchání pečeme asi půl hodiny při 200°C.

Pokud je směs už plně hotová, ještě horkou ji lijeme do sklenic, které zavíčkujeme a obrátíme na 10-15 minut víčkem dolů, necháme zchladnout a poté uchovejte v chladu.

Co budeme potřebovat na přípravu pečeného čaje?

  • 1 kg ovoce
  • 1 zázvor
  • 1 citron
  • ½ kg cukru
  • Koření

Tak a teď už je čas na ten podomácku vyrobený čaj – dvě lžičky pečeného čaje zalijeme horkou vodou. Pokud nevíte, co s kořením, které je v hrníčku, můžete jej vložit do sáčku TeaBack a už nemusíte mít žádné starosti, jen lahodnou chuť šálku.

Kontaktní formulář